O nama

BHcrafts proizvodi ručno izrađenu odjeću i dekorativne predmete, te u proizvodnom procesu uključuje žene iz Bosne i Hercegovine.

Lejla Radončić je ovaj projekat započela 1995. godine kao direktor izbjegličkog centra izgrađenog od strane Norveške narodne pomoći nakon vrlo destruktivnog rata u Bosni i Hercegovini. Osnovan je kao humanitarno preduzeće, a svojim razvojem postao je izvozno orijentisana firma koja još uvijek raste. BHcrafts promoviše kulturno nasljeđe Bosne i Hercegovine tako što koristi bosansku tradiciju u razvoju proizvoda privlačnih na modernom tržištu.

Kako je humanitarna ideja postala uspješan poslovni projekat?

BHcrafts je jedinstven i uspješan projekat. Žene su među najvećim žrtvama svakog rata, a na hiljade žena u Bosni i Hercegovini izgubilo je svoje muževe, svoje porodice i svoje domove, te su ostavljene da odgajaju svoju djecu na bilo koji mogući način. Relevantna istraživanja dokazala su da je najbolji način suočavanja sa ovom traumom davanje ženama vještine i prilike potrebne da napreduju. BHcrafts je pružio priliku preko 500 žena svih nacionalnosti da ostave prošlost iza sebe, te da rade za bolju budućnost.

Ekologija, biznis, samosvijest

BHcraft svoje proizvode izrađuje koristeći domaće sirove materijale, te na taj način podržava ekonomiju Bosne i Hercegovine. Ekološke mjere uzimaju se u obzir u svakoj fazi proizvodnje. Pošiljke se šalju u papirnim vrećama i kutijama, a tkanje se vrši na drvenim razbojima. Naši proizvodi predstavljaju mješavinu tradicionalnih metoda i modernog dizajna, savršeno pomiješanih kako bi bili privlačni svjetskom tržištu.

Rukotvorine širom svijeta 

Rezultati govore sve. BHcrafts je godinama uspješno surađivao sa Agnes B u Francuskoj. Još bitnija poslovna veza uspostavljena je sa Sundance katalogom (SAD), sa kojim radimo već 10 godina, te na manjem nivou sa National Geographic katalogom i Niemanom Marcusom

 

Strateško planiranje

Svoj godišnji profit ne dijelimo sa dioničarima na kraju svake godine, već ga u potpunosti koristimo kako bismo proširili svoje poslovanje. Naš cilj se nikada nije mijenjao: Unaprijediti živote žena u Bosni i Hercegovini, te živote njihovih porodica. Vjerujemo da profit dolazi kao prirodan rezultat takvog razvoja.

Originalna umjetnost

Na etiketi svakog BHcrafts proizvoda pronaći ćete ime žene koja ga je izradila. To ime predstavlja ime žene iz Bosne i Hercegovine kojoj je prvo pružena pomoć u borbi sa depresijom izazvanom životom u izbjegličkom kampu, te joj je potom pružen način da zaradi novac i poboljša kako svoj, tako i život svoje porodice.

 

Više od obične kupovine

Naši proizvodi izađuju se s ljubavlju i pažnjom, te kupovinom istih doprinosite kretivnom radu i poslovnim prilikama žena u Bosni i Hercegovini. Nas cilj ostaje isti, a vaša kupovina označava naš napredak.

Sinteza vještine i prirodnih materijala

Svi BHcrafts proizvodi, od odjevnih predmeta do kućanskih dobara, entuzijastično su dočekani šitom svijeta. Mediji hvale superiorni kvalitet ručno izrađenih proizvoda koji se ne može postići kroz serijsku proizvodnju.

BHcrafts je certificirani WFTO proizvođač

WFTO je svjetska organizacija, koja okuplja i verificira socijalna poduzeća, koja u potpunosti slijede principe pravedne trgovine.
BHcrafts je prvo, i još uvijek jedino, “garantirano” socijalno poduzeće, za proizvodnju tekstila, na prostoru Balkana. Prvi WFTO certifikat za BHcrafts je izdat 2009 god.
.